3 4 });

Blue Monday: és el dia més trist de l’any?

Col·laboració amb Ràdio Ciutat de Badalona

by Neus Bastida

El Blue Monday és conegut com el dia més trist de l’any.

El nostre calendari s’ha plagat de dates clau, com les rebaixes d’hivern, el Black Friday o alguns dies més especials per celebrar com és Sant Valentí. Des de fa alguns anys, concretament des del 2005, també comptem amb el conegut Blue Monday, que traduït al català seria “dilluns trist”.

El propulsor d’aquest dia és el psicòleg britànic Cliff Arnall, quan una agència de viatges li va encarregar tot un estudi perquè determinés quin és el dia ideal per a planificar les vacances d’estiu. Després de seguir una fórmula matemàtica, va determinar que el tercer dilluns de l’any és especialment depriment.

Aquesta fórmula es basa en diversos factors tan importants com el temps (W), els deutes (D), el sou (d), el temps que ha passat des de Nadal (T), el temps que ha passat des que s’intenta aconseguir una meta sense èxit (Q), la motivació (M) i la necessitat d’actuar per canviar certes coses (NA). El resultat és la fórmula [W + (D-d)] xTQ / MxNA

Tot i que sembla que designar aquest dia com a més trist de l’any, respon únicament a interessos comercials, les persones li podem atorgar certa credibilitat perquè coincideix la creença col·lectiva amb altres factors que ens ho fan ratificar.

Un dels factors que destacaria serien els coneguts propòsits d’any nou. El canvi d’any representa un nou inici, barrera temporal psicològicament molt potent. Il·lusió d’un nou inici, ganes d’emprendre projectes. És una cosa així com una finestra d’oportunitat que s’obre al nostre calendari i que ens podria fer menys proclius a resistir-nos al canvi. Quan arriba aquest tercer dilluns, on ja han passat unes setmanes des que ens vam fer aquests propòsits i molts d’ells no els hem iniciat, hi pot haver aquesta pèrdua de motivació en el dia a dia de què parlem.

A més, sí que hem notat que durat les festes de nadal sembla que tot es relativitza, res és urgent i totes les nostres dificultats i projectes viuen a temps parat fins després de festes. Però, arriba el dia 7 de gener i tornem a la nostra rutina i ens adonem que tot allò que havíem aparcat durant les festes de Nadal continua allà, i hi hem de fer front i potser se’ns fa una muntanya. Sumat això al mal temps, i a l’afectació en les economies domèstiques que genera el Nadal… Podria ser l’explicació a què el tercer dilluns de l’any pugui ser percebut per molts com el dia més trist.

Tot això sumat a un factor social que recolza el nostre estat ens fa trobar-li una explicació: els mitjans de comunicació i les xarxes van confirmant el nostre estat anímic del dia i els comerços ho aprofiten oferint-nos maneres de pal·liar el nostre estat: ofertes per planificar vacances, en compres…amb el lema: ALEGRA’T EL DIA!!